Republica Moldova este situată în partea de Sud-Est a Europei. Este o țară mică, primitoare și faimoasă în întreaga lume pentru tradițiile de producere a vinului. Teritoiul Moldovei este de 33,846 km2, dintre care 1,476 km2 sunt ocupate de plantațiile viticole.
Compania Vinuri de Comrat se află în sudul Moldovei, orașul Comrat, capitala autonomiei Găgăuzia.
Găgăuzia este localizată în stepa Bugeacului, o parte de sud din Moldova, suprafața căreia alternează între câmpii și ravene. Întregul teritoiu al Găgăuziei cuprinde o stepă și mici coline.
Găgăuzia colectează aproape 10% din cantitatea de struguri din Moldova, în ciuda faptului că autonomia ocupă mai puțin de 5% din teritoriul Republicii.
Capitala Găgăuziei este orașul Comrat. La sfârșitul secolului al XVIII, în timpul dominației otomane, pe râul Ialpug a apărut satul Comrat. Conform legendei, numele este compus din două cuvinte de origine turcă "komur-at", în traducere "cal negru". Cândva, pe aceste meleaguri, se practicau mari vânzări de cai în timpul cărora aveau loc și curse.
Pe moșiile românești sunt puse bazele gospodăriei vinicole din Comrat unde, pe lângă vin se mai producea și vodcă.
Din cauza revoluțiilor țărănești, gospodăria a fost distrusă parțial.
La gospodăria vinicolă începe prelucrarea strugurilor în cantități industriale iar în 1950 aceasta a fost transformată într-o mare întreprindere de fabricare a vinului.
Gospodăria agroindustrială este convertită în
"Vinuri de Comrat"
Vinuri de Comrat – vinărie de o mare importanță în curs de dezvoltare.
Istoria Companiei Vinuri de Comrat
Într-o zi, cursa fu câștigată de calul negru al unui boier turcesc din localitate. În cinstea victoriei, satul care era în curs de dezvoltare a fost numic "Komur-At". Ulterior, cuvântul a fost transformat în Comrat, aceasta fiind una din versiunile originii numelui.
În onoarea legendei este numită seria de vinuri "Black Horse" care în traducere înseamnă "cal negru".
În Primul Război Mondial, gospodăria a fost distrusă și devastată. În anii '60, pe locul fabricii distruse a fost construit Complexul Agro-Industrial din Comrat care includea o serie de fabrici de vin și livezi de viță de vie. Principala întreprindere a fost fabrica de vin din Comrat. În anul 1991, fabrica a fost privatizată iar în baza procedurii arbitrale din Comrat a apărut Societatea pe Acțiuni „Vinuri de Comrat" care, în prezent include 3 fabrici și peste 400 de hectare cu plantații de viță de vie împreună cu ferme.
В конце 18 века, годы турецкого владычества, на берегу реки Ялпуг проходили престижные торги лошадьми, где также проходили и скачки, в ходе которых достоинства и резвость скакунов соперничали с тщеславием их хозяев. Однажды в состязаниях победил конь местного турецкого богатея. Желая увековечить это событие, владелец назвал близлежащее зарождающееся поселение "Комур-Ат", в переводе - "черная лошадь". Тогда же на благодатных комратских черноземах были заложены первые плантации виноградника.
В разные времена история местного виноделия выглядела по-разному. Так например, в конце 19 века в Комрате появился водочный завод, который в 1917 году, во время крестьянского восстания частично сожгли. Позже на его территории было образовано ремесленное училище. В 1951 году на базе водочного завода и ремесленного училища основан винзавод, со временем превратившийся в крупное промышленное предприятие АО "Вина Комрата".
Are loc restaurarea completă iar în locul gospodăriei vinicole a fost fondată școala profesională.